Tento článok vznikol v spolupráci s favi.sk (spolupracujem len s firmami, ktoré sú doslova môjmu srdcu blízke).
Fermentovaná limonáda
Natrafila som na ňu tento rok, keď som sa viac začala zaujímať o to, ako zlepšiť fungovanie organizmu. Je to vlastne probiotická limča, ktorá pomáha lepšiemu tráveniu a celkovej imunite. Ja som si ju dnes pripravila do nádherného ikonického Eva Solo džbánu, ktorý som našla cez skvelý obchod favi.sk. Poznáte ho? Ja ho požívam veľmi rada, vždy tam nájdem dizajnovky, ktoré obdivujem na zahraničných insta-účtoch a už som cez neho pár vecí kúpila. Teraz mám vybratú ešte sedačku do môjho foto-ateliéru, tak snáď čoskoro dokúpim aj tú 🙂 Favi je v podstate taká zbierka krásnych dizajnových produktov z rôznych obchodov. Čo ma vždy teší asi úplne najviac, že ich vyhľadávač funguje ako má a nevyhadzuje mi po zadaní hľadaného slova ďalších tisíc vecí, ktoré tam vôbec nepatria (takú mám skúsenosť z niektorých iných slovenských stránok a celkom to ide na nervy :-D). Môžete si vyhľadané produkty dokonca zoradiť od najlacnejších po tie najdrahšie (alebo aj naopak :-)).
Ale späť k limonáde. Recept je veľmi jednoduchý, ale na limču si budete musieť počkať pár dní. Stačí zmiešať pol litra čistej vody s jednou lyžicou cukru a polovicou šálky mliečnej kultúry. Tú majú ako vedľajší produkt všetky baby, čo si doma vyrábajú domácu lučinu 🙂 Stačí nechať cez noc prekvapkávať jogurt cez gázu alebo ľanovú látku a ráno máte aj domácu lučinu, aj mliečnu kultúru (to je tá riedka vodička).
Všetko spolu zmiešame, pridáme trochu citrónovej šťavy a necháme pri izbovej teplote odstáť 2 dni. Mne veľmi chutí, snáď bude aj vám 🙂 Potom si ju uložíme do chladničky a vypijeme ju celkom rýchlo 🙂 Občas si do nej potom pridáme na chvíľu aj nejaké bylinky, ako v tomto prípade tymián z našej záhradky <3