Po veľkých horúčavách bol včera konečne príjemný večer. Pofukoval vetrík a tak som sa odhodlala zapnúť doma na chvíľu rúru a upiecť menší koláč. Bolo treba minúť ríbezle z našej záhradky 🙂 Potom sme si spravili malý piknik v záhrade. Obklopení krásou našich kvietkov a kríkov, v spoločnosti našich psíkov. Viac takýchto večerov! <3
Kefírový koláč
200g polohrubej múky, ja som dala špaldovú
100g brezového cukru (môže byť aj kryštálový) – ak máte radi sladké koláče, dajte 150g
pol lyžičky jedlej sódy
pol deci oleja
štipka soli
300g kefíru
Suroviny spolu zmiešame na cesto, ktoré nalejeme do vymastenej malej formičky na tortu. Ak budete cesto dávať do väčšej nádoby, spravte si dvojitú dávku. Najskôr nalejeme len polovicu cesta. Tú druhú polovicu zmiešame s kakaom a škoricou a vylejeme na spodnú časť. Ja som do stredu medzi cestá a aj na vrch pridala ríbezle. Dáme piecť na miernu teplotu cca 40-50 minút (pieka som na 165 stupňov). Cesto necháme vo forme vychladnúť, až potom vyberieme von z formy.
Obmena: namiesto kakaa a škorice môžete na budúce kľudne dať kokos, biele mandle, vanilku…